Stresu se ne moremo izogniti, zato je nujno, da se naučimo zmanjšati njegove škodljive učinke. Pri dolgotrajni izpostavljenosti stresu se med drugim zniža kvaliteta naše prebave in sposobnost grajenja mišic, zmanjša se absorpcija in zviša izločanje hranilnih snovi, hrano tudi morda uporabimo za pomiritev, zato lahko pride do povišanja telesne teže, oslabljene odpornosti in mnogih drugih težav.

S preprosto vajo zavestnega dihanja se učimo prevzemati vajeti, kar nam bo prišlo prav v najbolj stresnih trenutkih.

Vaja zavestnega dihanja:
Nastavite si uro, za začetek bo 5 minut dovolj. Sedite v udoben položaj, v katerem ne boste zaspali, z odprtimi ali zaprtimi očmi. Mirno vdihnite, ne da bi vplivali na globino ali dolžino diha.
Osredotočite se na dihanje, kjer ga najbolj čutite, to je lahko občutek v nosu, ko gre zrak skozenj, morda ga čutite v pljučih, v trebuhu, ki se dviga,… Sami ugotovite, kje ga čutite najbolj.
Ta občutek je samo vaš. Pustite ga, da se zgodi. Če si ga želite, bo prišel. Ne glede na to, kakšen je vaš dih, je v redu. Vaš je. Ohranja vas žive. Dovolite si ne vplivati na dih in ga samo opazujte.
Če vam pozornost z diha zanese drugam, vedite, da je to povsem običajno, dogaja se vsem; pozornost nežno pripeljite nazaj na dih brez obsojanja. Ne glede na to, koliko časa vam uspe biti pozorni na dih, je pomemben začetek, ki vas bo z malo vztrajnosti peljal daleč. Lahko ste ponosni na vsak dih, ki ste ga začutili.

Vajo ponavljajte vsaj trikrat tedensko, še bolje vsak dan. Ko se vam 5 minut zazdi premalo, podaljšajte za minuto in tako naprej. Končni cilj je 10 do 20 minut (sami boste začutili, kdaj je dovolj).

Vaja vam bo s časom pomagala, da na stresne situacije reagirate umirjeno in zbrano.

  • Reply

    Petra

    03 05 2018

    Yes! To je to, cisto preprosto, pa res pomaga.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja